woensdag 24 november 2010

12-12 aan de slag!

Geïnteresseerden hebben we het al gemaild: Op zondag 12/12 willen we met alle mensen die interesse hebben getoond om mee te gaan doen bij elkaar komen om te brainstormen over de manier waarop we vanaf volgend voorjaar gaan samenwerken in de tuin.

Programma:
11.00 Kennismaking en bespreking
13.00 lunch
14.00 Wie nog tijd heeft: handen uit de mouwen, we ruimen het veldje op!

weg met die troep!
De bijeenkomst is deze keer gelukkig in de buurt, bij Yvonne en Markus, op de Burg. de Kievietstraat 5, en daarna op de tuin.

Laat je weten of je dan kunt komen?
Het belangrijkste deel is de kennismaking/bespreking. Als je daarna weg moet is dat geen probleem.

En mocht je die keer niet kunnen, maar wel mee willen doen, laat het ook even weten.
Stuur een mail naar moestuin@kpnplanet.nl.

Vaste beplanting

bijdrage van Markus.
Voor het overleg met de gemeente Diemen zou het mooi zijn als we binnenkort met ideeën konden komen over de vaste planten in de tuin. Misschien kunnen ze ons ook hierin financieël ondersteunen.
Welke bomen en struiken zijn geschikt voor ons landje?
huidig ontwerp
Ik heb gisteren uitvoerig met IVN tuinman Gert Snoei gebeld. Bomen en struiken, daar kan hij niet zomaar over adviseren, er zijn heel veel mogelijkheden.
Er moet ook met van alles rekening worden gehouden: Hoe de bomen bestuift worden (groepjes?), welke vogels en insecten worden aangetrokken, en ga zo maar door.
Hij was wel duidelijk erover dat we voor eco producten moeten gaan, veel nieuwe rassen overleven het niet in een eco tuin zonder chemische oppeppers....

Gert stelt voor dat we eens naar een eco tuincentrum moeten gaan voor advies.
Maar een avondje surfen leert dat dat niet zo makkelijk is.
Ik kan geen eco tuincentrum in de buurt van Amsterdam vinden waar je onbespoten planten en oude rassen kunt krijgen.
Toen heb ik Auke Bakker van buurtmoestuin.nl gebeld, en hij suggereerde om eens te kijken op bolster.nl (het tuincentrum van Bolster zit bij Epe). Auke werkt zelf mee bij cityplot.org, ook een goede tip!
Maar daar krijg je dan weer geen bomen, alleen zaden.
Verder vond ik nog
www.vreeken.nl (Dordrecht)
bomen en hagen:
www.bomenland.nl/ (Bennekom)
www.korneland.nl/

Heeft iemand tips over he we in deze verder kunnen komen?
Laat dan een reactie achter!

zondag 7 november 2010

Bewonersavond geslaagd

Donderdag 4 november kwamen we in het bezoekerscentrum van IVN bijeen voor een avond over De Prinses Op de Erwt. Om onze plannen te presenteren en te kijken wie er interesse heeft.

Er waren 8 bewoners en 3 mensen van de gemeente gekomen; Paul Panhuizen van het IVN was onze gastheer. 4 bewoners wonen aan het terrein en hebben daar een moestuintje en kennen de grond dus goed. Een ander, Edwin, is hovenier, ook handig!

Na een voorstelrondje hebben Britt en Markus de plannen gepresenteerd en lichtte Steve het ontwerp toe. Vooral toen we het ontwerp lieten zien werden mensen enthousiast.


Paul Panhuizen
Yvonne

Steve


Reacties die we kregen:
- Er zijn diverse kinderen enthousiast om mee te gaan doen. Ook de buren van Popeye (naschoolse opvang) hebben bij de gemeente al interesse getoond. Misschien kunnen we een kinderveldje maken!

- Het grondwaterpeil is heel hoog. Veel sproeien/gieten zal niet nodig zijn, zeker als we de grond goed bedekken. Evengoed moeten we wel iets bedenken qua watervoorziening (regenwater/pomp).

- Begin met succesnummers, gewassen die makkelijk te verbouwen zijn. Kun je gaandeweg altijd wat gewaagdere gewassen proberen, maar dan is het tenminste lonend.

- Fruitbomen en -struiken zijn goed: relatief weinig werk, wel opbrengst.

- Als je het terrein nog niet direct helemaal in gebruik neemt, kun je ook lupinen planten. Onderhoudsarm en brengen veel bemesting en stikstof in de grond.

- Onze rekensom dat we wel 15 mensen nodig hebben is wel ruim. Iemand beheerde in zijn eentje langere tijd een moestuin van wel 400 m2.

Wij waren blij met alle feedback en vier mensen hebben direct interesse getoond om betrokken te zijn.  Het ziet ernaar uit dat we qua aantal deelnemers een goede start kunnen maken. Leuk om te zien dat we alleen maar positieve feedback krijgen!
We gaan nu de mensen die willen deelnemen binnenkort uitnodigen voor een avond in Diemen om door te praten over de verdere invulling van een gedragscode en het ontwerp. Wil je ook komen? Stuur ons een mail: moestuin@kpnmail.nl