zondag 27 maart 2011

In het zadenparadijs…

bijdrage van Britt

En zo gingen Maarten en ik met de trein op pad naar Dordrecht. In de stromende regen. 'Dat was toch zo goed voor het gewas?' zegt Maarten. Later blijkt dat de Prinses niet van de Dordtse regen heeft geprofiteerd....

Voor het bezoek aan de zadenhandel lunchten we in Villa Augustus, een tip van Markus. In een voormalig pomphuis van de watertoren is een winkel en een restaurant, eromheen ligt een enorme moestuin met een paar grote kassen.  In de prachtige watertoren kun je logeren, en dat gaan we zeker een keer doen. Dordrecht is de moeite waard en de Biesbosch is vlakbij. In de moestuin stond al het een en ander, maar ook daar is het nog grotendeels kaal. Ze hebben leuke hagen van dwergfruitbomen gemaakt (zie foto). En ze hebben prachtige aardewerk potten om de vogels weg te houden (zie op de foto in de verte). Diezelfde potten zag ik ook bij Vreeken, en nog een heleboel ander mooi aardewerk om beesten te lokken dan wel weg te houden. Iets in mij zegt dat dat ook goedkoper kan, met afgeknipte Spaflessen of oude bloempotten. Meer info...
moestuin Villa Augusta

In de winkel heb ik drie boeken gekocht, die mogen straks in de moestuinbieb in het huisje. Een is een gids voor dierenleven in de tuin (met een hoofdstuk vijver met padden, salamanders en libellen), een andere gaat over het natuurlijk bestrijden van onkruid (ligt nu bij Dorus wegens haar persoonlijke vendetta tegen het zevenblad).
De derde is helemaal geweldig. Het heet het ABC van de Bio Groentetuin. De ondertitel is 'stap voor stap uitgelegd'. Het is echt moestuinieren voor kleuters, met duidelijke plaatjes, een aanduiding of het moeilijk of makkelijke groenten zijn (wij hebben veel makkelijke en een paar moeilijke, zoals tomaten en paprika), bij wie ze wel/niet kunnen, de ziekten en wat daartegen te doen is en tenslotte hoe zelf zaden te winnen. Veel van wat wij gaan kweken staat erin (en ook hoe je aardappels moet laten spruiten, Dorus, juist niet in het donker natuurlijk).
Een leuke tip tegen het onkruid: valse bedden maken. Je kunt al bedden maken voor groenten die de grond nog niet in hoeven. Na een week of 2 steekt dan het onkruid de kop op, en dat kun je makkelijk onderschoffelen. Zo kun je de grond goed onkruidvrij houden voor als je je gewas gaat planten (en raak je niet in de war met groenten en onkruid!). Ik ga dat voor tomaten en komkommers zeker doen.

zaden kopen bij Vreeken
En dan Vreeken. Ik had altijd gedacht dat het een enorme groothandel was, maar het is een behoorlijk kleine winkel in een drukke winkelstraat in het centrum, bestaande uit een aantal vertrekken, met trappetjes, doorgangetjes, een donkere koele ruimte voor de aardappelen en een klein binnenplaatsje.
En zaden. Heel, heel, heel veel zaden. Zodat je eerst helemaal niet meer weet wat je moet kiezen, zoveel soorten zijn er van alles. Het is logisch ingedeeld, met de categorieën bloemen, kruiden en groenten. En dan alles op alfabet en daar staan ook bordje bij van die letter. Simpel toch? Maar iedereen lijkt zo overweldigd door het enorme aanbod, dat het besef van het alfabet acuut verdwijnt en voortdurend aan de medewerker vraagt: waar hangt de paprika, waar zijn de aardbeien? Elke keer legt die medewerker vriendelijk en geduldig uit dat de paprika bij de p hangt en dat dat tussen de o en de r is en dat de aardbeiden helemaal aan het begin zijn. Maar waar is in hemelsnaam het begin??
Ik heb er 2 uur doorgebracht, en ik heb bijna alles kunnen kopen wat jullie hadden gevraagd. En dan nog vanalles waar niet om gevraagd is, ik ben helemaal los gegaan. Zie voor een overzicht in het logboek. Is de tuin eigenlijk wel groot genoeg voor dit alles?

maandag 21 maart 2011

Nederland Doet - Diemen Doet… de eerste groenten de grond in!

bijdrage van Britt
NL Doet Dag (foto: Maarten Hoogland)
Afgelopen weekend is er weer keihard gewerkt op de Prinses, dit keer in het kader van de Nederland Doet dag. Zaterdagochtend vroeg is een aantal mensen in de provincie Utrecht het hek gaan halen met de paardentrailer van Paulien (een hele tocht, door de werkzaamheden op de A 1…). Dankzij een subsidie van de Doet dag konden we het hele hek vervangen, wel zo mooi. Het is gemaakt van Engels kastanjehout: duurzaam en milieuvriendelijk. Ondertussen waren er mensen op de tuin begonnen met het oude hek weghalen en gaten boren.
Op zaterdag is het gelukt om alle palen te plaatsen, zondag zijn we verder gegaan met het hek ertegenaan te zetten. Nu moeten alleen de stukken pergola (de hoge palen, voor de druif en de kiwi) nog afgemaakt worden). Bij de houthandel zagen we nog een giga grote picknicktafel van kastanjehout; om met alle tuinders aan te zitten eten: 1200,-. Misschien toch nog maar even niet?


Een tweede actie was het terras. In het hoekje bij de composthoop is heel professioneel een terras gemaakt, waar het tuinhuisje op kan staan als de vergunning binnen is. En nog een beetje plek om te zitten. Misschien moet er nog meer terras komen, en is achter de bomen in de schaduw fijn als het warm wordt (dit weekend was al shirtjes-weer in onze beschutte Prinses!). Dat gaan we zien. Er zijn nog heel veel tegels over van het opruimen, dus dat kan allemaal nog zonder dat het iets kost (of alleen een rug).


De derde en laatste actie was het klaarmaken van de grond (toch nog spitten en stukjes plastic en wortels die er nog veel te jolig uit zien eruit vissen!), en bordjes maken voor de cirkels (hebben de kinderen gedaan). En niet te vergeten de start van de slag om het zevenblad.


En dan, een jaar na de geboorte van het plan, een jaar met veel vergaderen, achter de computer dingen uitdenken, de buren informeren, overleg met de gemeente en de IVN, een ontwerp maken, tuinders zoeken, begrotingen maken, websites afstruinen, blog bijhouden, deskundigen raadplegen, puin ruimen op het veldje en afspraken maken met elkaar, is het Grote Moment daar. De eerste groenten gaan de grond in: koolrabi en spitskool. En bessenstruiken. De kinderen krijgen een klein eigen stukje grond en hebben al gezaaid: rucola. Saskia en Marloes zitten ernaast alsof ze het vandaag nog op willen zien komen. Dat zou leuk zijn , maar het duurt toch nog even.


Dit weekend was er alweer zonder ophouden stralende zon. Dat is wel  leuk, maar ik kijk het weerbericht nu toch een beetje anders aan: het moet ook wel af en toe even regenen, goed voor het gewas!

zondag 13 maart 2011

Aanleg paden

Bijdrage van Britt


Zaterdag was een fantastische dag!
De gemeente leverde vrijdag de beloofde houtsnippers af, helemaal super. De megaberg snippers leek na het uitstorten van de eerste kruiwagen opeens erg klein bergje voor de hoeveelheid paden. Ik dacht: dat gaan we nooit redden, zuinig uitstrooien! Maar naarmate de middag vorderde werd de berg weer groter en groter: er leek geen eind aan te komen! Dankzij de hulp van veel grote tuinders en heel veel kinderen, met tassen, pannen, leren-lopenkarretjes en een aantal kruiwagens hebben we alle snippers naar de tuin gekregen.

In de tuin heeft Dorus, als opperhoofd tuinontwerp, samen met Maarten de cirkels van het tuinontwerp uitgezet. Deze zijn nu gemarkeerd met snipperpaadjes.


meer foto's vind je hier!

Ook staat er achter (of voor, het is maar hoe je het bekijkt) het bomenrijtje nu een heuse dichte compostbak. Dus kom maar op met alle biologische schillen!

donderdag 10 maart 2011

Grote Klus is af!

Nu het veldje ontgonnen is en is het tijd om na te denken over de verdere invulling van de tuin. Wie gaat nou wanneer wat doen? Iedereen staat te popelen om nu écht aan de slag te gaan. We zullen snel met een plannetje komen om het allemaal te coördineren.

Maar dit weekeind zal er helaas niet al te veel kunnen gebeuren want we hebben nog geen materialen - houtsnippers om paden aan te leggen bijvoorbeeld. Daar wordt aan gewerkt.

NL Doet Dag
18 en 19 mei zijn de NL Doet Dagen. Wij zijn van de partij! Voor die tijd willen we dan zover zijn dat er ook echt gewerkt kan worden, we houden jullie op de hoogte. Met name op zaterdag 19 mei zal er van alles gebeuren in de moestuin!

Teeltplan
Hille en Dorus hebben ondertussen een teeltplan uitgewerkt. Hieronder zie je de groenten waar we met zijn allen voor gekozen hebben. (De gewasgroepen draaien volgend jaar met de klok mee.)
Ook hier geldt: Er komt binnenkort een plan hoe we het werk gaan verdelen.

klik op het plaatje voor vergroting

maandag 7 maart 2011

Dag wildernis

7:30 Graafmachine is binnen. Voel me net Pluk van de Petteflet die de torteltuin wil beschermen.
Nee, haaaalt, wil ik roepen, jullie maken alles kapot.
Maar ik doe het niet...
Het 'verdachte grindpad' blijkt (volgens Paul van Thienen van het hoveniersbedrijf) te bestaan uit een vertrouwd materiaal dat veel gebruikt wordt voor de versteviging van paden. Misschien kan het materiaal als ondergrond voor ons terras worden gebruikt.
De vijfer hebben na overleg met Hille en het opperhoofd tuinontwerp Dorus spontaan verplaatst. Waarom? De oorspronkelijke plek (bij het Prinsessepad) is misschien wel de meest zonnige plek, ideaal voor de groente, zonder om juist daar een vijfer te maken (Dit had Marc zondag ook al opgemerkt). Achter 'het bosje' is veel schaduw, daar kun je dan straks op hete zomerdagen lekker bij de vijfer zitten en voetjes baden. We hopen dat iedereen tevreden is met deze oplossing, tijd om veel te overleggen was er niet.
Kijk, er zit al water in!
Het is even wennen, het ziet er nu zo kaal uit. Morgen (dinsdag) zal het omspitten nog even doorgaan. Dan wordt ook nog wit zand aangevoerd voor het terras. De buurt is ondertussen een bende aan het worden, er zal dus ook nog heel wat schoongemaakt worden straks. Tot zover ben ik erg tevreden over het werk van hoveniersbedrijf Rosendaal en van Lith.
Helen heeft nog een hele rits foto's op Picasa gezet, kijk hier!