zondag 26 maart 2017

Regenwormen en mierenbroodjes

Of: hè, hoe komt die bloem daar nou?
Elke tuinder zal het wel kennen: opeens verschijnt ergens een plant die je daar niet hebt neergezet, maar die het daar prima naar zijn zin heeft. Soms wil je dat niet per se, maar soms is het een gouden greep. Zo kreeg ik in mijn eigen tuin anemonen cadeau. Nooit gepland, opeens waren er twee en ze doen het geweldig.
Ooit hoorde ik op Vroege vogels hoe dat komt: regenwormen werken zich door de aarde, eten aarde, met alles wat erin zit, kruipen door en poepen de boel verderop weer uit, met zaadjes en al.
Maar nu kwam ik her en der verdwaalde bloembolletjes tegen, zoals deze op een snipperpad in de moestuin:

Wij hebben het daar echt niet gepoot. En zou een regenworm zich niet verslikken in een hele bol? In het tijdschrift Tuinseizoen stond een mogelijke verklaring: sommige bollen (maar ook andere planten) hebben zogenaamde mierenbroodjes aan hun zaden hangen: kleine zoete aanhangsels, die mieren meeslepen naar hun nest om er hun larven mee te voeden. Het mierenbroodje wordt opgepeuzeld, en het zaad wordt door de ouders weer naar buiten gewerkt. En ziedaar!
Zo, nu snel naar de tuin om dit bolletje veilig in een bed te zetten, voor we erop gaan staan.

Regen

Op zondag 19 maart was het eigenlijk klusdag. Maar het regende in de ochtend en daar houden wij niet zo van. Wel van de regen op zich, natuurlijk, dat is af en toe nodig. Maar om nou in de regen te gaan klussen, nee, niet echt.
Eigenlijk kwam het heel goed uit, want het teeltplan voor het komende jaar moest nog worden afgemaakt. Dat maken we elk jaar, maar we zijn niet zo goed in het plannen van de voor- en na-teelt. Goed voornemen om dat beter te doen. Dat vergt overleg:


En dan zorgvuldige planning:

En tijdens dat plannen kwam de zon door, dus snel naar de tuin om de plannen ten uitvoer te brengen.

vrijdag 3 maart 2017

Heel Holland tuinboont?

De winter is nu echt wel voorbij. Vorige week wilden we, nog net in februari, tuinbonen 'leggen'. Dat je tuinbonen legt, en niet zaait, heb ik van Maarten 't Hart geleerd. Want hoe eerder je ze legt, des te beter ze zijn opgewassen tegen de gevreesde zwarte luis. Nu hebben we die vorig jaar gehad, maar ze vraten vooral twee tuinbonenplanten op en de rest lieten ze met rust. Zo erg is het dus ook weer niet, en een mens moet tenslotte kunnen delen.
Maar goed, we waren er gewoon ook weer aan toe. Dus naar de Intratuin, maar daar waren alle tuinbonenzaden op. Zowel de gewone als de biologische. De radijsjes trouwens ook, maar die hadden we nog. Was heel Nederland tegelijk tuinbonen aan het leggen?
Een wilde klopjacht volgde, en uiteindelijk lukte het op woensdag om zaden te scoren. En was het nog een mooie middag ook. De eerste tuinbonen zijn dus de grond in.
Seizoen 7 van De Prinses op de Erwt is begonnen!