Ons verhaal

In het centrum van Diemen, verscholen tussen huizen en een wandelpad, ligt een bijzonder stukje grond. Het is buurtmoestuin De Prinses op de Erwt. Hier verbouwt de werkgroep Moestuin van de IVN vanaf 2011 ecologische groente, fruit en kruiden voor eigen gebruik.De werkgroep is in 2010 ontstaan op initiatief van de buurtbewoners Dorus, Britt en Markus. Het doel van de moestuin is om al tuinierend meer te leren over duurzaamheid en ecologie. We zijn gewend geraakt om in de winter boontjes uit Kenia in te laten vliegen, maar wat groeit er hier eigenlijk in welk seizoen? En wat wil er wel en niet groeien op deze vochtige veengrond? Welke planten groeien graag dicht bij elkaar in de buurt en welke houden juist graag wat meer afstand? Hoe houd je een gezond ecosysteem in stand en hoe trek je vogels, insecten en andere wilde dieren aan? Wat zijn goede biologische bestrijdingsmethoden van ongedierte? Sommige bloemen, zoals goudsbloemen en afrikaantjes, zijn niet alleen mooi, maar houden insecten weg bij de groente. Egels en padden eten graag slakken en slakken, daar hebben we er in Diemen heel veel van!

NL Doet Dag, maart 2011

We bewerken de tuin met een vaste groep enthousiaste tuinders. Voor de meesten van ons was het verbouwen van groente nieuw: al doende leren we. Onze avonturen, successen en missers, houden we bij op deze blog.

We bedenken samen voor elk seizoen wat we gaan verbouwen en we beheren en bewerken de tuin met zijn allen. De opbrengsten delen we. Dat vraagt goede samenwerking en afstemming! Door op deze manier samen te werken willen we een bijdrage leveren aan een betere buurt, waar mensen meer contact met elkaar hebben. Het hoogtepunt van ons moestuinjaar is het jaarlijkse oogstfeest voor tuinders, omwonenden en andere belangstellenden.