Recepten


Herfst- of wintersoep met palmkool
Britt

Recept gekregen op de Pure Markt, waar keurig bij stond dat het uit het boek van Nigel Slater komt. Nooit van gehoord, maar dank je, Nigel. Met stevig brood erbij is het een maaltijdsoep.

250 gr. gedroogde bonen (bijv. boterbonen, witte bonen, citroenbonen) of uit blik (dan minder)
2 laurierbladen
salie en tijm (hoeft niet Nigel, maar is wel lekker)
4 kleine uitjes 
1 pompoen in blokjes (sorry Nigel, vind ik wat veel)
2 tenen knoflook,
2 stevige wortels in blokjes
2 handen vol palmkool
bosje platte peterselie
400 gram gehakte tomaten (of gewoon een blik)
zout, peper
geraspte kaas

Bonen nacht in koud water weken. In schoon water aan de kook brengen, met een eetlepel olie en laurierbladen. Ongeveer uur laten koken (kijk het pak). Afgieten en afspoelen.
Uien fruiten, wortel toevoegen. Palmkool erbij, even roerbaken en 10 minuten zachtjes laten stoven, met knoflook, tijm en salie erbij.
Voeg tomaten, 1 liter water, peterselie en pompoen toe. Ik doe ook een glaasje witte wijn erin als ik dat voorhanden heb. Laat 20-15 minuten zachtjes pruttelen, zout en peper. Opdienen met kaas.

Dit is eigenlijk een winterminestrone, ik heb zo'n recept ook in zomerse variant. En minestrone is Italiaans vor groente. Italianen maken zo'n soep vast niet van recept, maar met wat voorhanden is.  Dus kieper je groentenla er lekker in om: knol- en/of bleekselderij, meiraap, pastinaak. Die knollen wel aan het begin even meestoven.
En als ik veel maagjes vol moet krijgen, doe ik er ook wat pastaschelpjes in. 

Ovenschotel met klimspinazie
Dorus

een flinke berg klimspinazie.
1 ui
2 tenen knoflook
aardappelen
gehakt of vegetarisch gehakt
kerrie
geraspte kaas

Bak de bladeren in olijfolie met een halve theelepel kerrie.
Bak in een andere pan het gehakt met ui en knoflook rul.
Maak een luchtige aardappelpuree. voeg daar ook peper en nootmuskaat aan toe.
Doe in een ovenschotel laagjes van deze verschillende onderdelen, afgewisseld met laagjes geraspte kaas. Eindig met een laagje aardappelpuree en leg bovenop een paar klontjes boter of margarine.
bak in de oven tot de bovenkant lichtbruin is.
Hmmm!


lunchgerecht met (klim)spinazie
Britt

Rooster een boterham. Fruit zachtjes een (lente)uitje en roerbak daarna op hoog vuur de klimspinazie tot hij slinkt. Op het laatst een teentje knoflook meebakken en bestrooien met peper en zout. Ondertussen een ei pocheren. Tip: doe huishoudfolie in een kommetje, beetje vet maken met olie, ei er voorzichtig in breken. Folie dichtknopen en in net wel/niet kokend water laten glijden. Ogeveer 4 minuten.
Besmeer de boterham als je dat wilt (hutekase is ook lekker), doe daar de spinazie op en dan het ei, dat zacht uitloopt in de spinazie.  O boy, zo'n goed begin van de middag!
En dit kan natuurlijk met elke spinazie.

Hartige taart met boerenkool of palmkool
Britt

Dit recept stond in het krantje van de Spar. Ik heb het een keer met boerenkool en een keer met palmkool gemaakt. Allebei lekker, en met kale kan het zeker ook.

Je hebt nodig voor 4 personen:
olie
2 rode uien in ringen
300 gr. gesneden kool
recept zegt 5 eieren, ik deed 4, ook goed, dan iets meer slagroom
125 ml. slagroom
1 eetlepel pesto
100 gr. zachte geitenkaas verbrokkeld (ik denk dat het met blauwe kaas ook lekker is)

5 plakjes hartiger taartdeeg
(met bladerdeeg is het vast ook lekker, en ik maakte een keer korstdeeg met half volkoren-, half witmeel, beetje zout, boter en water)

Oven op 200 graden. Deeg 10 minuten voorbakken.
Uien zachtjes in de olie uitbakken, 10 minuten. Kool erbij en 5 minuten roerbakken (ik deed er op het laatst knoflook bij).
Eieren, slagroom, pesto, geitenkaas en zout en peper in een kom mengen. Boerenkool erbij en mengsel in de taartvorm gieten. Ongeveer 30 - 35 minuten in de oven.

En voor de dames die daarop letten: 450 kcal en 14 gr. koolhydraten
Laat maar horen hoe je hem vindt!


Zoetzure moestuin-komkommer
Helen


3 komkommers
500 ml witte azijn
300 g suiker
zout
kruiden naar keuze: dille, mosterdzaad, laurierblad
groenten naar keuze: rode peper in ringetjes, ui in ringen
schone (weck)pot 750 ml

Was de komkommers en droog ze stevig af zodat de scherpe stekeltjes eraf vallen.
Snijdt de komkommers in plakken of in blokjes.
Doe de komkommer in een vergiet en bestrooi iedere laag met zout.
Laat de komkommer een nacht uitlekken (minstens 2 uur, maar langer is beter) in de koelkast.
Spoel de komkommer heel goed af en laat uitlekken in een vergiet.

Breng de azijn met suiker aan de kook. Los de suiker roerend in de warme azijn op.
Doe de komkommer samen met de kruiden en groenten in een schone (weck)pot.
Schep de azijn met een soeplepel op de komkommer, tot de plakjes helemaal bedekt zijn.
Sluit de potten en laat afkoelen.

Bewaar de potten minstens 2 weken op een koele plek. Heerlijk bij de Oosterse maaltijd, in salades of als snack tussendoor.











Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen