Vanochtend stonden we om half 10 al in de tuin met Gert Snoei (What's in a name?), vrijwilliger bij het IVN met wel 40 jaar ervaring met o.a. schooltuinen. Vanuit het IVN kan hij ons ondersteunen. Zijn tips aan ons:
- Het stuk grond is best groot voor beginnende tuinierders. Misschien moet je een deel van het terrein het 1e jaar beplanten met een makkelijk te onderhouden gewas, als aardappel of pompoen. Ga het in elk geval wel cultiveren en bedenk gelijk een totaalontwerp, want als je een deel laat woekeren houd je veel onkruid. Snelle rekensom: in schooltuintjes beheren kinderen in een half uur per week zo'n 10 m2. Een stuk van 600 m2 vergt qua onderhoud dus al gauw 30 uur werk per week.
- Gert had een schop mee, we hebben op 2 plekken een gat gegraven. Zo blijkt de grond tot wel 40/50 cm diepte humusrijk te zijn. De vochtigheid valt mee. De gaten houden we even open om te kijken of we al op grondwaterniveau zitten. Het is in elk geval veengrond. Info over wat daar goed groeit is goed overal te vinden. Zo doet bv kool het er minder goed op ivm de knolvoetbacterie.
- Probeer zo min mogelijk te lopen op de grond, maak vaste paden.
- Denk na over vandalisme, hoe je het beschut en zo veilig mogelijk houdt.
- Werk overzichtelijk, zeker als je in het begin nog niet veel tuinierervaring hebt. Dan weet je wat onkruid is en wat niet. Het eerste jaar zul je sowieso veel moeten wieden.
- Gert kon zich wel vinden in de ideeën van ecologisch tuinieren, maar gaf ook mee: tuinieren is als opvoeden of geloven. Er zijn vele opvattingen over wat goed en niet goed is. Zo makkelijk is het nog niet om altijd op één lijn te zitten.
Van links naar rechts: Britt, Dorus, Gert en Yvonne.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten