maandag 25 juni 2012

Aardappelziekte

Helaas hebben we aardappelziekte geconstateerd op de moestuin. Dorus kreeg donderdag de ‘tip’ van een moestuinkenner. Vrijdag heeft zij de aardappelen van de zieke planten direct gerooid (ze stonden in de eerste cirkel links, naast de kas). Ik heb foto’s gemaakt van de aangetaste planten én van de op het oog in ieder geval goede aardappelen.
Zodra iemand dan de ziekte bij andere planten herkent, moeten we maatregelen nemen.

De ziekte schijnt zich door de lucht te verplaatsen, dus laten we duimen dat het zich met de wind van de laatste dagen niet al te veel heeft verspreid.

1 opmerking:

  1. Dag Yvonne,
    Hieronder een stukje over aardappelziekte van het moestuinforum geplukt. Waarschijnlijk hadden jullie aardappels een veel onschuldiger kwaaltje.De foto lijkt niet op phytoptora.
    Groet,
    Petra.

    ProfielPrivéberichtWebsite
    Berichten: 2051

    Geregistreerd: wo 23 jun 2010, 17:32

    Woonplaats of Regio: Utrecht

    Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
    di 21 jun 2011, 20:19 door Jorg
    Re: Hoe verschil zien aardappelziekte en het gewoon afsterve
    Dat ligt er aan hoe ze geel worden. Wordt bijvoorbeeld het hele blad geel of zijn er bruine vlekken aan de bladranden te zien?

    Bij Phytophthora is er bij wijze van spreken eerst een soort oog te zien (de bruine plek is omgeven door een lichtgroene kring), vaak aan de zijkant van het blad.
    Een eenvoudige test, die een grote mate van zekerheid kan verschaffen of het werkelijk om Phytophthora gaat, is de volgende: stop één of enkele aangetaste blaadjes in een plastic zak, voeg er een paar druppels water bij en leg de afgesloten zak in het donker bij kamertemperatuur weg. De volgende dag kan Phytophthora worden herkend als zich aan de onderkant van de aangetaste blaadjes wit schimmelpluis heeft gevormd).





    Het blijft moeilijk uit te leggen.

    BeantwoordenVerwijderen