zondag 18 december 2016

De mierikswortel - een pittige plant

Veel mensen kennen de mierikswortel van de Japanse wasabi, maar ik ken het gewas uit Zuid-Duitsland waar het veel voorkomt. In het Duits heet de plant 'Meerrettich' en wordt daar op veel verschillende manieren verwerkt. Ik maak zelf graag een pittige spread (of dip) die erg lekker is bij aardappelen, vlees en vis. Ook op brood is het aan te bevelen, bijvoorbeeld in combinatie met kaas. Het recept komt later. Laten we bij het begin beginnen. Dit is de plant:
Zo ziet de Mierikswortel in de zomer eruit (Foto van Maarten Hoogland)

Vanaf september kan er worden geoogst. Mijn ervaring is dat het beter is om tot in de winter te wachten. Het blad vervalt dan en de wortels komen vanzelf in het zicht:
Mierikswortel in december.

Nu kun je de wortel met een spade in het midden doorsteken. De ene helft haal je uit de grond, de andere helft laat je lekker zitten zodat de plant kan regenereren en in het het volgende seizoen weer terugkomt.

Dit is de wortel
Hoe maak je er nou iets lekkers van?
Ik heb een Duits recept opgezocht, zo ken ik het van vroeger...
Het is super makkelijk:

Recept: Oma's mierikswortel dip

  • 100g room of crème fraîche
  • 50g vermalen mierikswortel
  • 4 theelepels citroensap
  • 1/2 theelepel suiker
  • zout & peper

  1. De wortel schoonmaken en de schil eraf halen.
  2. Met een keukenmachine de wortel heel fijn hakken. Her aroma dat dan loskomt is fantastisch en supersterk (tranen...). 
  3. Vervolgens vermengen met wat slagroom en/of crème fraîche en een flink scheut citroen.
  4.  Het geheel tot een smeuïge massa roeren. Met zout, peper en een beetje suiker op smaak brengen. Klaar!
Het was precies genoeg voor 3 kleine potjes
Ik las dat je het product een paar maanden in de koelkast kunt bewaren, ondanks de room. Het spul is erg lekker bij boterhammen, in salades en allerlei hapjes die je ff een flinke oppepper wilt geven.
Wat is dat toch met mierikswortel. Ik ken geen andere smaak die zo'n fijne klap in je hersens geeft.

1 opmerking:

  1. Dank voor de leuke potjes, Markus!
    Voor wie van oesters houdt (ik niet): gisteravond op tv raspte Yvette van Boven mierikswortel over oesters.

    BeantwoordenVerwijderen