Je gooit
alle tuinafval en wat keukenrestjes op een hoop en klaar, toch?
Kan je doen,
maar of je dan snel goede compost krijgt is zeer de vraag.
Maar hoe
moet het écht? Er zijn veel verschillende composteermethoden, en als je je erin verdiept
lijkt het wel een wetenschap.
Op de
moestuin zaten we ook met vragen als:
- Wat doe je met groenafval waar ook gras (incl. zaden en wortels) en onkruid als zevenblad, sterk woekerende resten van bijv. aardperen? Gaat dat allemaal echt helemaal verrotten of gaat het aan het eind, als je de compost in de bedden gaat gebruiken, weer opnieuw ontkiemen en doorgroeien?
- Onze plastic bakken werken goed dankzij enorme hoeveelheden wormen en helemaal niet omdat ze warm worden. Wat gebeurt er precies?
- Groenafval komt soms met grote hoeveelheden tegelijk. Jammer om het organische materiaal af te voeren, maar waar laat je het als het composteren zo lang duurt?
Inmiddels
zijn we een workshop van Leoni Walliser (van CityPlot), veel googlen en nog
meer discussies verder en hebben we besloten om eens te gaan experimenteren met
twee systemen: Een wormenbak en een klassieke compostbak.
Wormenbak
Bij nader
onderzoek bleek dat de plastic bakken die we al hadden staan eigenlijk helemaal
geen compostbakken zijn, het zijn wormenbakken. Kijk eens onderin, het krioelt
er van de wormen. Kilo's wormen zitten erin. En we hebben ook nog geluk dat ze
er zomaar zijn gekomen.
Het gaat
namelijk om een speciaal soort wormen uit de groep van de strooiselwormen, het
lijkt erop dat we zelfs de Eisenia
fetida, ook wel tijgerworm genaamd te gast hebben in onze bakken. Ze
vreten alles op wat we erin gooien en poepen elke dag minimaal de helft van hun
lichaamsgewicht weer uit: Dat is waar het allemaal om draait, die zware zwarte wormenpoep
die ontzettend vruchtbaar is.
Dat onze
bakken goed werken is inmiddels bewezen, daar hoeven we niets meer aan doen.
Het is misschien niet de snelste methode om compost te krijgen maar de
kwaliteit kan haast niet beter.
We houden
het huidige wormen dieet aan:
Groenafval
en veel keukenresten volgens de algemeen bekende aanbevelingen.
Logisch ook
dat er absoluut geen bespoten materiaal in moet, weinig grof materiaal (takken)
en ajb geen extra stikstof (voor onze tuinierders: de pot-factor). We
denken dat in de wormenbak beter geen (gras)zaden en wortels van woekerend
onkruid gedaan moeten worden, die kunnen beter op een goed broeiende composthoop,
daar komen we nog op.
De wormen
vreten steeds door naar de volgende laag voedsel. Die laag moet niet te dik
zijn, het moet zoveel zijn dat de wormen
het binnen een week kunnen opeten. Een te dikke laag kan rotten en stinken
(vinden de wormen niet lekker) of het materiaal gaat composteren en hierbij
komt te veel warmte vrij waardoor de de wormen zelfs dood kunnen gaan.
Onder in de
bak blijft op een gegeven moment alleen de wormenpoep over. Die kun je via de
lade onderaan de bakken in kleine hoeveelheden eruit halen. Omzetten,
doormengen en overhoop halen van de bakken is niet aan te bevelen. Verder is
het goed om de deksel op de wormenbakken te houden. Wormen houden van donker en
vochtig. Verplaats je gewoon in een worm en je snapt het.
Compostbak
Hier willen
we proberen om een snelle broeder van te maken die grotere hoeveelheden
materiaal inclusieve zaden en wortels, citrusschillen en ander kritisch
materiaal kan verwerken. Daarvoor moet de temperatuur omhoog naar 50 tot 60 °C
(wormen overleven dat niet).
Om een hoge
temperatuur te bereiken heb je de juiste verhouding van stikstof en koolstof
nodig, dan gaan allerlei micro-organismen heel hard aan het werk.
Zuurstof
toevoegen is - in tegenstelling tot de wormenbak - essentieël.
Zuurstof
toevoegen doe je door de boel regelmatig om te zetten. Daarom hebben we ook
drie bakken naast elkaar geplaatst. Zodra de eerste bak helemaal vol is en even
heeft gebroed, zetten we hem om naar de tweede, en dan door naar de derde - dat
allemaal binnen ca. een half jaar.
Er zijn in principe twee soorten "voedsel" die we op de
composthoop aanbrengen. Het 'bruine' deel bestaat uit afgevallen
bladeren, hout, stro, wat eierdozen een paar oude kranten kunnen er ook bij. Al
deze materialen bevatten veel Koolstof. Het 'groene' deel bestaat uit verse
stoffen zoals onkruid, gras, keukenrestjes, fruitschillen e.d. (veel stikstof).
We houden als vuistregel een verhouding van 2/3 bruin en 1/3 groen aan.
Als de
juiste verhouding niet direct beschikbaar is maken we buiten de compostbakken
tijdelijke hoopjes - tussenopslag dus.
Momenteel
zie je bijvoorbeeld in een van de bakken een hoop takken liggen. Die liggen
daar tijdelijk omdat niet genoeg groen beschikbaar was om de boel goed te
mixen.
Belangrijk
is het om ook deze compostbakken - net zoals de wormenbakken - te voeden met
keukenresten. Slimme tuinierders voegen hier
wél de pot-factor toe. En ook deze compostbakken moeten altijd
vochtig blijven. Als het erg droog is moeten ze dus absoluut met water
besproeid worden.
Ik zou zeggen,
verplaats je in een microbe, dan snap je het.
wormenbak
|
compostbak
|
Verhouding GFT/vezelachtig materiaal
komt niet zo kritisch
|
goed opbouwen in de juiste
koolstof/stikstof verhouding belangrijk
|
Niet omzetten, dus minder
arbeidsintensief
|
Regelmatig omzetten om te beluchten
|
Duurt lang
|
Bij goede verhouding snelle compostering
|
Oogsten van de wormenpoep is
arbeidsintensief, de wormen moeten terug in de wormenbak
|
Compost is direct te gebruiken
|
Weinig keukenafval erop gooien
|
Grote hoeveelheden tegelijk, mits in
de juiste verhouding
|
Keukenafval fijn snijden
|
Fijn snijden is niet van groot belang,
versneld het composteringsproces wel
|
Temperatuur mag niet boven 30°C komen,
voorkom broeien
|
Hoge temperatuur door broeien
(50-60°C) versneld compostering
|
(onkruid)zaden behouden kiemkracht
|
Als de composthoop goed broeit worden
de zaden geïnactiveerd
|
Geen zaden en
wortels van onkruid, brood, citrusschillen, vet, gekookte groente,
pot-factor, vleesresten, niet-biologische aardappelschillen
|
Geen vet,
vleesresten, niet-biologische aardappelschillen
|
(Stuk van Markus & Lodewijk, chefs du compost a la Erwt))
Geen opmerkingen:
Een reactie posten