maandag 4 april 2011

Zevenblad: If you can't beat them, eat them!

Gistermiddag hadden we een klapstoelvergadering in de moestuin. In de open lucht vergaderen. Een belangrijk agendapunt vormde de Kwestie Zevenblad: wat doen we met deze plant, die snel oprukt, woekert en vrijwel alles voorbij groeit? We hebben besloten de aanpak met (biologisch) gif vooralsnog te laten en aan de slag te gaan met worteldoek, schoffelen en verwijderen.



Thuis sloeg ik het boek 'Lekker landschap' van mijn studievriend Michiel Bussink er nog eens op na; leuk boek over allerlei etenswaardigheden die in de natuur groeien. Wat schrijft hij over zevenblad? If you can't beat them, eat them!

Ik citeer: "Alles wat je met spinazie doet, kun je ook met zevenblad doen. De Romeinen deden het, in de Middeleeuwen werd het er speciaal voor gekweekt en in Scandinavië, Rusland en Letland is het nog steeds een doodnormaal ingrediënt in de keuken. Gekookt, in soep, stoofschotels, met bladerdeeg, gedroogd (ter vervanging van peterselie) of in zevenbladpesto.
Rauw in salade is het ook heerlijk. Wel jong dan, als een van de eerste voorjaarsgroente, propvol vitamine C. Salade van alleen zevenblad kan té uitgesproken zijn en het beste is dus deze wilde groente te gebruiken met wat andere, al dan niet wilde slasoorten."

Mmm, dit geeft weer een andere kijk op de zaak. Ik ga het eens proberen :)

3 opmerkingen:

  1. Zevenblad eten?
    Blijkbaar ben ik al te ver verwijderd geraakt van de natuur (kom ook uit de stad).
    Onkruid is onkruid dat kan je toch niet eten? en bovendien heb ik het nog nooit bij de groenteman aangetroffen. Ha,ha, er gaat een wereld voor me open. Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hieronder een recept dat Britt me doormailde. Ik heb het geprobeerd en kan het aanraden!

    ***************************

    Pesto met 7-blad of rucola of raapstelen en walnoten

    Benodigd:
    200 gr groenblad
    100 gr walnoot of pijnboompit
    2 teentjes knoflook
    Takje rozemarijn
    Enkele eetlepels olijfolie
    1 theelepel witte wijnazijn of citroensap
    100 gr. geraspte oude kaas of parmezaan
    Peper en zout

    Bereiden:
    Rooster de noten
    was het 7-blad, rucola of raapsteel
    maal de noten in een mixer
    voeg toe: knoflook, olijfolie, rozemarijnnaaldjes, kaas, peper en zout
    tot slot een beetje azijn of citroensap
    laat het goed doormalen tot het een fijne massa is

    Doe het in een potje. Het kan ook worden ingevroren voor de winter
    Verrukkelijk met stokbrood.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kijk, dat is weer mooi nieuws :-)

    BeantwoordenVerwijderen