zondag 15 mei 2011

De bonen-wigwam

   een bijdrage van Helen

De stokslabonen plantjes (sperziebonen) waren al aardig groot en de kans op nachtvorst aardig klein, dus tijd om de plantjes in de moestuin te zetten.
Deze plantjes hebben stokken of lijnen van touw nodig om zich langs omhoog te slingeren. Dit is altijd zo met stokbonen (stambonen blijven laag bij de grond). De plantjes die ik in de vensterbank heb opgekweekt willen dus graag slingeren en dan ook nog 2,5 meter de lucht in!
Het was dus zaak om een hoge en stevige constructie te bouwen.


bonen wigwam
Wij hebben gekozen voor een wigwam. 
Deze wigwam is gemaakt van drie bamboestokken (270 cm) die met een speciale wigwam-knoop (bundelsteek) vast zijn geknoopt en drie lijnen van touw. De lijnen zitten vast in de grond met houten haringen (60 cm lang).
Aan de voet van iedere stok of lijn kan een groepje plantjes worden geplant. Ik heb steeds twee of drie plantjes neergezet.
Er blijft wel een groot stuk grond midden in de wigwam onbenut, maar daar kan
sla, andijvie, spinazie of iets dergelijks worden geplant.


Zo’n wigwam kunnen we veel vaker maken, bijvoorbeeld voor tomaten. Het kost altijd maar drie bamboestokken en daartussen kunnen zoveel lijnen worden gespannen als nodig. De wigwam kan ook gebruikt worden voor klimmende erwtenplanten (rijserwten), als er horizontale lijnen worden gespannen.
bundelsteek
Het is een stevige constructie die wel tegen een (wind)stootje kan met een minimaal aantal bamboestokken.
Nu moeten alleen de plantjes nog gaan groeien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten