maandag 11 juli 2011

De strijd tegen kaalvraat

Wie heeft tips om dit soort taferelen te voorkomen?
kaalgevreten bloemkool
We komen de kaalgevreten bladeren tegen bij bijna alle koolsoorten.
We zijn al een hele tijd in de weer zijn met netten en doeken omdat we dachten dat vogels de schuldigen waren. Maar dat is dus niet meer waarschijnlijk.
Leontine denkt dat het het werk van de koolvlieg is en doet onderzoek naar oorlogstechnieken:

'In de strijd tegen (waarschijnlijk) koolvlieg die de spruitenplanten aantast, wordt in het door ons gebruikte boekje ‘pyretyhum’ aanbevolen. Ik ben dat gaan googlen en kwam op een product van Bayer.
Zodra het van zo’n bedrijf komt en te sprayen is, gaan er bij mij anti-bellen rinkelen. Volgens de site gaat het om een lijn met 100% natuurlijke actieve stoffen. Wat denken jullie: andere alternatieven zijn het koolkraagje (heb ik geprobeerd met de fietsenbanden, maar is niet effectief gebleken) en koffiedik (zal ik sowieso doen, maar ik moet wel heeeeeeel veel koffie drinken voordat ik rond alle plantjes een fatsoenlijk laagje heb). Zelfs na uitgebreid googlen heb ik niets anders kunnen vinden. Staan we de pyrethum toe, en zien we het, net als het spul dat Dorus en ik zaterdag bij de composthoop hebben gegooid als een aanvulling op wat je met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes kunt doen?'

Een zeer boeiende toevoeging aan deze discussie komt van Steve. In zijn 'verwilderde' permacultuur-hoekje zijn de bladeren veel minder aangetast. Zou het zo zijn dat de insecten dan meer afleiding hebben en de koolbladeren moeilijker vinden?

Graag reacties!

4 opmerkingen:

  1. hoi moestuiniers, een tip, om planten tussen je groente te zetten, Komkommerkruid, Chrysamten (bevatten pyrethrum) en Goudsbloem. http://www.organicauthority.com/organic-gardening/flowers-to-plant-in-your-garden-for-natural-pest-control.html. Misschien nu wat te laat...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Slakken zijn ook een groot liefhebber van kool, en zijn in staat deze in no-time om zeep te helpen. Oplossingen er voor zijn ingewikkeld, zie ook dit topic op het permacultuur forum:
    http://permacultuur.actieforum.com/t130-slakken?highlight=slakken

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vandaag nog even wezen kijken: op één perceel zien de planten er nog puik uit, bij het andere zijn alle onderste bladeren roze/geel en vallen dan af. Al googlend stuitte ik op een andere mogelijke oorzaak: stikstoftekort.
    Als beginnend tuinierder is het mij een raadsel hoe op een afstand van nog geen twee meter het ene perceel voldoende stikstof zou hebben en het ander te weinig. Wie herkent de ontwikkeling van roze/gele bladeren en uitval daarna? En wat zou in dit stadium nog kunnen helpen, naast het zaaien/planten van chrysanten en goudsbloemen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Van Mariette kwam nog deze info:

    Koolplanten beschermen tegen koolwitjes (Tuinclub.be)
    Ben je een milieubewuste tuinier ? Probeer je zoveel mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen te vermijden?Zoek je een manier om jonge koolplantjes te beschermen tegen koolwitjes die hun eitjes op je planten komen afzetten?
    Laat zelf eieren achter! Door eenvoudigweg schalen van witte eieren tussen de koolplanten te leggen kan je de koolwitjes beletten hun eitjes af te leggen. Door de witte kleur denkt het vlindertje dat deze aflegplaats reeds bezet is door andere (kool)witte soortgenoten en zal zijn weg verder zetten op zoek naar een nog niet bezette plaats. Na hevige regenbuien kunnen de eierschalen wel door opspattende modder hun felwitte kleur verliezen dus is het aangewezen enkele eieren in reserve te hebben zodat u de oude kan vervangen. Hoe simpel kan ecologisch tuinieren zijn!

    Nog een tip voor verzwakte plantjes
    Om plantjes een extra energy-boost te geven kan men ze begieten met een aftreksel van brandnetel. Verhouding brandnetel/water (1/10) en enkele dagen laten trekken maar niet tot het begint te stinken. Dan nogmaals het water 1/10 verdunnen en je planten er mee begieten. Bron: Koolplanten beschermen tegen koolwitjes | Dier en natuur | Bloemen en planten

    Hoe kunnen we onze jonge koolplanten beschermen tegen belagers?
    Waar we eerst aan denken zijn de eitjes van het koolwitje. Ze verschijnen vanaf juni op de onderzijde van de koolbladeren. We controleren af en toe, liefst manueel of er groepjes gele eitje te vinden zijn. Ofwel spuiten we het gewas met een milieuvriendelijk product op basis van pyrethrum, ofwel knijpen we de eitjes plat. Afdekken met een vliesdoek, waardoor de vlinders verhinderd worden om bij de kolen te geraken, is een alternatief.

    Rupsen in de moestuin
    Vliesdoek kan ook nuttig zijn om de wortelvlieg weg te houden van onze wortelen. Vliesdoek beschermt het gewas niet alleen tegen insecten, maar bewijst bovendien zijn nut tegen koude, storm en slagregens. Het maakt bovendien een beïnvloeding van het klimaat en dus oogstvervroeging mogelijk. Verder worden grote en plotselinge temperatuurverschillen gereduceerd. Wist u dat het kleine koolwitje meer schade veroorzaakt dan het groot? Het wijfje van het groot koolwitje legt de eitjes in pakjes, waardoor de rupsen bij elkaar zitten. Zo blijft de schade beperkt tot enkele planten per perceel. Het klein koolwitje legt slechts een geel, ovaal eitje per plant. De rupsen richten vooral schade aan in het hart van de plant.

    BeantwoordenVerwijderen