zondag 16 oktober 2011

Zuurgraad van de bodem

Ik heb vandaag de zuurgraad van de bodem van onze moestuin getest. Er spookten namelijk al een tijdje een aantal vragen door mijn hoofd:
Afgelopen winter was er wel nieuwe aarde gestort, maar hoe was de kwaliteit ervan eigenlijk?
En: Is mijn bloemkool misschien mislukt omdat er iets mis is met de grond?

Ik kocht dus een pH-Bodemtest van ECOstyle en ging aan de slag. Het is heel eenvoudig: Je stopt aarde en gedestilleerd water in een reageerbuis en voegt een tablet toe. Goed schudden en dan even wachten tot de aarde bezonken is en er een kleurtje in het water verschijnt. Donkerblauw staat voor pH neutraal, geel voor zeer zuur.

Het resultaat van de test kan ik gelijk verklappen: De bodem van onze moestuin heeft een pH waarde van 7 en is dus pH neutraal - helemaal niet zuur dus. En ja, ik heb in totaal 3 tests gedaan met zand van verschillende plekken.
Ter referentie heb ik ook proeven genomen onder de coniferen en uit de tuin van de buren - daar zit nog de 'oorspronkelijke' aarde in de grond. Het bleek dat de grond daar licht zuur was (pH 6)

Maar wat betekenen pH waarden en zuurgraden eigenlijk in de praktijk?


Hier een samenvatting van de informatie die ik in de bijsluiter van de test vond:
Zuurgraad en pH-waarde zijn hetzelfde en wordt uitgedrukt in een waarde van 4 tot 7. Hoe lager de pH waarde, hoe zuurder de grond. De pH waarde is een logaritmische waarde. Als iets 10 x zuurder is, dan wordt de pH waarde slechts een eenheid lager. Als iets 100 x zuurder is, dan wordt de pH waarde twee eenheden lager. Het verhogen van de pH waarde van de grond van 4 naar 5 is veel moeilijker en duurt veel langer dan bijv. van 6 naar 7.

De pH waarde heeft een grote invloed op het bodemleven en de ontwikkeling van planten. Als de pH waarde te laag is, is het evenwicht verstoord, vertoond de het bodemleven nauwelijks activiteit en kunnen de meeste planten niet optimaal groeien. Voor een goede bacterie-ontwikkeling, oplosbaarheid van meststoffen en plantengroei ligt de ideale pH waarde tussen de 5,5 en 7.0.

Om zure gronden minder zuur te maken gebruikt men kalk, al dan niet vermengd met microorganismen en verschillende sporenelementen tegen ziekten.

Optimale pH waarden
Gazons: 6.0 -7.0
Borders: 5.5 - 6.0
Kalkminnende planten zoals druif, roos of buxus: 6.0 -7.0
Zuurminnende planten zoals skimmia, hortensia en coniferen: 5.0 -6.0
Rododendron, Azalea en heide: 4.0 -5.5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten