zondag 31 mei 2015

Nieuwe GIGA vaten

Al snel na de aanleg van de moestuin bleek dat het grondwaterpeil wel erg hoog ligt. Bij elke regenbui stonden de bedden onder water. We dachten er zelfs over om rijst te gaan verbouwen. Met het ophogen van de bedden en het graven van greppeltjes kregen we dit onder controle.  Nooit gedacht dat we in de tuin nog eens met watertekort te maken zouden krijgen. Maar de planten in de kas lusten graag een slokje. De aangelegde vijver werd gekaapt door bruine kikkers die in het voorjaar voor enorme aantallen kikkervisjes zorgen en werd daarom onbruikbaar om de gieters te vullen. Het waterpeil in de vijver is ook erg laag in de zomer dus dit is ook niet echt een oplossing voor het watertekort. De regentonnen die gevuld worden met het hemelwater van het dak van de kas, waren na enkele stevige buien al snel vol maar ook weer snel leeg <zucht>. De 110+65 liter buffer is toch te klein om mooie zonnige weken te overbruggen. Bij onze vriendelijke buren, de naastgelegen kinderopvang, kunnen we aankloppen om de regentonnen met een 50 meter lange tuinslang met leidingwater te vullen. Maar het is natuurlijk zonde en niet milieubewust om de tuin met kostbaar leidingwater te bewateren.
Dus maar eens de neerslag statistieken voor Nederland opgezocht en berekend hoeveel water we theoretisch kunnen opvangen van het dakje van onze kas (2 maal ~1,2x5 meter).


 Op marktplaats vonden we twee grote witte vaten met een stalen frame met elk ruim 1000 liter inhoud. Als we al het water kunnen opvangen moeten de vaten in twee tot drie maanden vol zitten. De vaten zijn niet echt een sieraad voor de tuin en niet elke tuinder was gelijk enthousiast… maar de aanblik van dorstige plantje hielp ze over de streep. Dus toch maar besloten twee vaten aan te schaffen en op te halen in Lelystad wat nog een heel gezeul was. Afgelopen zaterdag een stevig waterpas vloertje aangelegd en het eerste vat op de dakgoot aangesloten. De industriĆ«le vaten moeten nog wel gecamoufleerd worden met rietmatten, wilgentakken en/of klimop.

Het is alsof de weergoden het gezien hebben, het gaat net regenen.


1 opmerking:

  1. Ik heb zo'n gevoel dat dit een briljant plannetje van je was, Lodewijk. Laat de regen nu maar komen!

    BeantwoordenVerwijderen