Een van de nieuwe rabarberplanten |
Vanmorgen bij de koffie hadden we het over
rabarber oogsten. De stelen mag je niet afsnijden. Dan kan het gaan rotten en
gaat de plant er aan. De tip uit mijn boek: pak de steel zo laag mogelijk beet,
beweeg de stengel eerst naar het midden, dan een klein beetje draaien en
vervolgens rustig trekken. Haal het blad meteen van de stengel. Anders haalt
het blad vocht uit de stengel. Het blad kun je op zwarte aarde leggen als
bescherming voor de grond.
Laat altijd een aantal stelen aan de plant
zitten. Na ongeveer half juli niet meer oogsten. Dan heeft de plant namelijk
tijd om energie op te slaan in de wortels. En na die tijd zit er ook meer
oxaalzuur in de rabarber. Niet ongezond maar wel minder lekker. Van de twee
nieuwe rabarber planten mag af en toe een stengel geoogst worden, maar deze
planten moeten vooral de energie gebruiken om de wortels te laten
groeien.
Tot zover de rabarber les.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten