zondag 5 januari 2020

Terugkijken en vooruitkijkenAfgelopen seizoen deden sommige dingen het veel minder dan andere jaren: de tuinbonen waren zielig, en ook de komkommers wilden niet. De hele kas deed het trouwens slecht: er vliegen ook allemaal witte vliegjes rond. We moeten hem dus heel goed schoonmaken voor we hem weer gaan gebruiken.
Maar andere dingen  deden het geweldig. Het was zo’n geweldige bloemenzee, dat een vriendin bij binnenkomst riep: “O, wat een prachtige bloementuin! En er staat nog groente tussen ook!”. Zo was het niet bedoeld, maar het is prachtig, en de insecten vinden het heerlijk. Wat betreft fruit was het een topjaar. Zelfs de pruimenboom, die al een paar jaar niks deed, kreeg opeens zozeer de geest, dat we enorm veel potten jam hebben gemaakt.
Voor het eerst hadden we bleek- en knolselderij. Die laatsten zijn nou niet enorm groot, maar deze leverde toch een heerlijk soepje op. Wortelen wilden het nooit doen, maar onze doorzetter Karin geeft nooit op en nu geven ze zich gewonnen. 


We raakten mensen kwijt: Markus en Yvonne, erwten van het eerste uur, verhuisden naar een mooi ecolgisch woonproject in Amsterdam-Noord. Onze chef compost, Thomas, tevens chef courgette (deden het ook enorm goed) ging met zijn jonge gezin naar de andere kant van het land verhuizen. We missen ze. Damien volgt Thomas op als chef compost, misschien wel geholpen door zoon Lucas. We verwelkomden Maud en Elif als nieuwe tuinders en daar zijn we blij mee. Maar er is plek voor meer nieuwe tuinders!

Gisteren was de eerste klusdag van het nieuwe jaar. Alsnog bollen geplant en vooral veel rommel opgeruimd. We staan aan het begin van het tiende seizoen: op 28 december 2010 begonnen we met het opruimen van het landje, maar daarvoor was al hard gewerkt om de tuin mogelijk te maken. We zullen aan dit jubileum aandacht schenken, al weten we nog niet hoe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten