dinsdag 12 oktober 2010

Tuin ontwerp maken

Afgelopen vrijdag waren we met Linder van den Heerik & Alex op ons landje. Alex en Linder hebben een buurtmoestuin in de Pijp, Amsterdam (de Swomp) en hebben ons meer verteld over het ontwerpen van een tuin en permacultuur.
Linder
Deze tekening als voorbeeld, heeft Linder voor de SWOMP gemaakt.
Een paar tips:
- Begin met goed observeren. Maak bv een plattegrond of maquette van de tuin, m.i.v. zomerzonnehoek, winterzonnehoek en boompjes op schaal, zodat je weet waar de zon en schaduw komen.

- Werk in cirkels, dat ziet er mooier uit dan alleen maar rechte lijnen. Zet een fruitboom in het midden (eigenlijk doen alleen perenbomen het goed op deze vochtige grond). Daaromheen (bessen)struiken en daar weer omheen groenten en bloemen (veel afwisseling i.v.m. insecten).

- Plant fruitbomen en -struiken, liefst veel laagstam, zeker als je niet teveel werk eraan wil hebben.

- Coniferen moet je verwijderen, daar hebben andere planten vaak last van, en ze herbergen vaak schadelijke schimmels.

- Behoud 10% van je oppervlak voor de opzet van een biotoop, dat is goed voor de ecologische balans. Als we een paddenpoel willen kunnen we met de afgegraven grond een heuveltje aanleggen. Via een vlonder/steigertje kun je dan leuk het leven in de poel van dichtbij bekijken. 

- Wil je minder onkruid? Maai het gras, gooi er karton overheen en stort pas daarover nieuw zand (en paardenpoep, waaraan we in Diemen met 2 maneges geen gebrek hebben). Zo behoud je de voeding in de bodem, maar krijg je minder uitzaaiingen van onkruid/ongewenste planten.

- Maak een kruidenpiramide: een opstapeling van stenen waar je kruiden tussen plaatst. Zo creëer je bovenin genoeg droge grond, de stenen nemen warmte op, dat vinden veel kruiden fijn.

Wij zijn geïnspireerd, gauw verder denken over onze wensen. En nú karton verzamelen en een zeis regelen. En paardepoep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten