maandag 7 mei 2018

Onze-lieve-vrouwen-bedstro
Vorig jaar zijn we begonnen met de Tuin van de Eetbare Bloemen, een perkje midden in de tuin. We hadden viooltjes, lavendel, daglelies, artisjokken (al droevig over geblogd), borage (eetbaar en oogt leuk in een salade, maar is eigenlijk wel tamelijk vies) en natuurlijk goudsbloemen en Oost-Indische kers. Die laatste twee staan overal in de tuin.
Dit eetbare perk is nu nog vrij kaal, maar er blijken heel wat meer eetbare bloemen te zijn dan we aanvankelijk dachten. Astrid nam uit haar eigen tuin twee kleine plantjes onze-lieve-vrouwen-bedstro mee. Dat moet er zo uit gaan zien:Facebook-vriend Paul Hoftijzer zegt er het volgende over: 
'Lieve-vrouwe-bedstro is een plant die vrij klein en dicht bij de grond groeit, die wij ook wel walstro noemen. Zowel de bloemetjes als de geur is betoverend. Om die reden al zou die als onder-begroeiing in elke tun moeten staan. Bij mij heb ik dit plantje zelfs in de bakken met (eetbare)boompjes en struiken op ons balkon als voetbegroeiing staan.
Het plantje werd vroeger hier veel meer gebruikt en bij onze oosterburen kan men zelfs gewoon siroop van dit plantje kopen.
Je bed werd er geurend mee gemaakt en natuurlijk ook de wiegen ( walstro -dus) van babies. In de linnenkast werd het tussen de lakens en lijfgoed gelegd. En dan gaf het een lekkere geur aan onze kleding, maar houdt ook onaangename beestjes uit onze linnenkast.
En met lieve-vrouwe-bedstro kan je een heerlijke voorjaarsdrank met witte wijn maken. Maar ook pudding, sabayon, sla, bowl en natuurlijk ook een heerlijk kopje kruidenthee.'
We gaan het allemaal proberen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten