zaterdag 5 februari 2022

Longkruid

Vandaag een klusdag. De houtsnippers voor de paden, die we altijd van de gemeente krijgen, waren er nog niet. Dat gaf ons de kans om de paden eerst weer onkruidvrij te maken. 

Naast een pad zag ik de eerste bloemetjes van het longkruid. Longkruid wieden we als het in de weg staat, maar verder laten we het staan. De bescheiden, kleine bloempjes zijn in het vroege voorjaar het eerste voedsel voor insecten. Die er nu nog niet zijn, trouwens.

Over insecten gesproken. We maken de tuin nooit winterklaar: insecten overwinteren in de stengels van bijvoorbeeld stokrozen, vogels eten de zaden van uitgebloeide bloemen. Maar na de winter maken we de tuin wel voorjaar-klaar. Dan halen we alles wat is uitgebloeid weg, zodat de aarde op kan warmen en er plek komt voor nieuwe dingen. Helen vertelde dat het goed is om die uitgebloeide stengels niet meteen op de composthoop te gooien, maar ergens een paar dagen te laten rusten, zodat de beestjes eruit en weer terug de tuin in kunnen kruipen. Net zoals je waterplanten een paar dagen op de kant moet laten liggen, zodat de diertjes hun weg terug naar de vijver vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten