zondag 16 januari 2022

Een nieuw jaar

Op buurtmoestuin De prinses op de Erwt hebben we twee keer per maand een klusdag (in de praktijk meestal de ochtend): de eerste zaterdag en de derde zondag van de maand. Deze blog heeft lang stil gelegen, mede door corona. Al trekt zo'n tuin zich niks aan van virussen en lockdowns. Voor veel van ons was en is werken in de tuin iets om deze tijd vol te houden, ook als afwisseling van het vele computeren. 

Maar alle leuke plannen om ons tienjarig bestaan te vieren gingen niet door: koffieochtenden voor de buurt, een oogstfeest.  En de pogingen om nieuwe tuinders bij de tuin te betrekken gingen ook niet door. Toch mochten we Ineke als nieuwe tuinder verwelkomen, daar zijn we heel blij mee. En vanochtend, de tweede klusochtend van het jaar waren nieuwe tuinders Eline en Tobias er, die net op punt de Sniep zijn komen wonen. We zijn erg blij met de nieuwe aanwas! Binnenkort zullen ze zich op deze blog voorstellen. 

Er is op dit moment weinig te eten uit de tuin: alleen boerenkool en vooral palmkool in grote hoeveelheden. Dat was een coƶrdinatiefoutje, maar het pakt heel goed uit, want het is een veelzijdige kool:

Tip voor de palmkool: nerven eruit halen en 10 minuten koken in water met zout of bouillon. Goed uit laten lekken, en dan kun je het prima roerbakken, bijv. met een uitje en knoflook en champignons, wat room erbij en dan heb je lekkere pasta. 
 

De tuin lijkt nog in diepe winterrust, maar dat is schijn: onder de grond is het nieuwe seizoen natuurlijk al begonnen. De groene topjes van de eerste bolletjes piepen al boven de grond uit.

Boven de grond is er ook weer activiteit: pootaardappelen zijn besteld en een nieuw aardappelbed is vanochtend door Eline schoongemaakt. Potjes voor nieuw zaaigoed worden gesorteerd en schoongemaakt, en ook de kas krijgt beetje bij beetje een opfrisbeurt. Er staan al wat siererwten in de kas. En binnenkort maken we het nieuwe teeltplan. Hopelijk kunnen we dat dit jaar weer fysiek samen doen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten