zondag 27 maart 2011

In het zadenparadijs…

bijdrage van Britt

En zo gingen Maarten en ik met de trein op pad naar Dordrecht. In de stromende regen. 'Dat was toch zo goed voor het gewas?' zegt Maarten. Later blijkt dat de Prinses niet van de Dordtse regen heeft geprofiteerd....

Voor het bezoek aan de zadenhandel lunchten we in Villa Augustus, een tip van Markus. In een voormalig pomphuis van de watertoren is een winkel en een restaurant, eromheen ligt een enorme moestuin met een paar grote kassen.  In de prachtige watertoren kun je logeren, en dat gaan we zeker een keer doen. Dordrecht is de moeite waard en de Biesbosch is vlakbij. In de moestuin stond al het een en ander, maar ook daar is het nog grotendeels kaal. Ze hebben leuke hagen van dwergfruitbomen gemaakt (zie foto). En ze hebben prachtige aardewerk potten om de vogels weg te houden (zie op de foto in de verte). Diezelfde potten zag ik ook bij Vreeken, en nog een heleboel ander mooi aardewerk om beesten te lokken dan wel weg te houden. Iets in mij zegt dat dat ook goedkoper kan, met afgeknipte Spaflessen of oude bloempotten. Meer info...
moestuin Villa Augusta

In de winkel heb ik drie boeken gekocht, die mogen straks in de moestuinbieb in het huisje. Een is een gids voor dierenleven in de tuin (met een hoofdstuk vijver met padden, salamanders en libellen), een andere gaat over het natuurlijk bestrijden van onkruid (ligt nu bij Dorus wegens haar persoonlijke vendetta tegen het zevenblad).
De derde is helemaal geweldig. Het heet het ABC van de Bio Groentetuin. De ondertitel is 'stap voor stap uitgelegd'. Het is echt moestuinieren voor kleuters, met duidelijke plaatjes, een aanduiding of het moeilijk of makkelijke groenten zijn (wij hebben veel makkelijke en een paar moeilijke, zoals tomaten en paprika), bij wie ze wel/niet kunnen, de ziekten en wat daartegen te doen is en tenslotte hoe zelf zaden te winnen. Veel van wat wij gaan kweken staat erin (en ook hoe je aardappels moet laten spruiten, Dorus, juist niet in het donker natuurlijk).
Een leuke tip tegen het onkruid: valse bedden maken. Je kunt al bedden maken voor groenten die de grond nog niet in hoeven. Na een week of 2 steekt dan het onkruid de kop op, en dat kun je makkelijk onderschoffelen. Zo kun je de grond goed onkruidvrij houden voor als je je gewas gaat planten (en raak je niet in de war met groenten en onkruid!). Ik ga dat voor tomaten en komkommers zeker doen.

zaden kopen bij Vreeken
En dan Vreeken. Ik had altijd gedacht dat het een enorme groothandel was, maar het is een behoorlijk kleine winkel in een drukke winkelstraat in het centrum, bestaande uit een aantal vertrekken, met trappetjes, doorgangetjes, een donkere koele ruimte voor de aardappelen en een klein binnenplaatsje.
En zaden. Heel, heel, heel veel zaden. Zodat je eerst helemaal niet meer weet wat je moet kiezen, zoveel soorten zijn er van alles. Het is logisch ingedeeld, met de categorieƫn bloemen, kruiden en groenten. En dan alles op alfabet en daar staan ook bordje bij van die letter. Simpel toch? Maar iedereen lijkt zo overweldigd door het enorme aanbod, dat het besef van het alfabet acuut verdwijnt en voortdurend aan de medewerker vraagt: waar hangt de paprika, waar zijn de aardbeien? Elke keer legt die medewerker vriendelijk en geduldig uit dat de paprika bij de p hangt en dat dat tussen de o en de r is en dat de aardbeiden helemaal aan het begin zijn. Maar waar is in hemelsnaam het begin??
Ik heb er 2 uur doorgebracht, en ik heb bijna alles kunnen kopen wat jullie hadden gevraagd. En dan nog vanalles waar niet om gevraagd is, ik ben helemaal los gegaan. Zie voor een overzicht in het logboek. Is de tuin eigenlijk wel groot genoeg voor dit alles?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten