maandag 21 maart 2011

Nederland Doet - Diemen Doet… de eerste groenten de grond in!

bijdrage van Britt
NL Doet Dag (foto: Maarten Hoogland)
Afgelopen weekend is er weer keihard gewerkt op de Prinses, dit keer in het kader van de Nederland Doet dag. Zaterdagochtend vroeg is een aantal mensen in de provincie Utrecht het hek gaan halen met de paardentrailer van Paulien (een hele tocht, door de werkzaamheden op de A 1…). Dankzij een subsidie van de Doet dag konden we het hele hek vervangen, wel zo mooi. Het is gemaakt van Engels kastanjehout: duurzaam en milieuvriendelijk. Ondertussen waren er mensen op de tuin begonnen met het oude hek weghalen en gaten boren.
Op zaterdag is het gelukt om alle palen te plaatsen, zondag zijn we verder gegaan met het hek ertegenaan te zetten. Nu moeten alleen de stukken pergola (de hoge palen, voor de druif en de kiwi) nog afgemaakt worden). Bij de houthandel zagen we nog een giga grote picknicktafel van kastanjehout; om met alle tuinders aan te zitten eten: 1200,-. Misschien toch nog maar even niet?


Een tweede actie was het terras. In het hoekje bij de composthoop is heel professioneel een terras gemaakt, waar het tuinhuisje op kan staan als de vergunning binnen is. En nog een beetje plek om te zitten. Misschien moet er nog meer terras komen, en is achter de bomen in de schaduw fijn als het warm wordt (dit weekend was al shirtjes-weer in onze beschutte Prinses!). Dat gaan we zien. Er zijn nog heel veel tegels over van het opruimen, dus dat kan allemaal nog zonder dat het iets kost (of alleen een rug).


De derde en laatste actie was het klaarmaken van de grond (toch nog spitten en stukjes plastic en wortels die er nog veel te jolig uit zien eruit vissen!), en bordjes maken voor de cirkels (hebben de kinderen gedaan). En niet te vergeten de start van de slag om het zevenblad.


En dan, een jaar na de geboorte van het plan, een jaar met veel vergaderen, achter de computer dingen uitdenken, de buren informeren, overleg met de gemeente en de IVN, een ontwerp maken, tuinders zoeken, begrotingen maken, websites afstruinen, blog bijhouden, deskundigen raadplegen, puin ruimen op het veldje en afspraken maken met elkaar, is het Grote Moment daar. De eerste groenten gaan de grond in: koolrabi en spitskool. En bessenstruiken. De kinderen krijgen een klein eigen stukje grond en hebben al gezaaid: rucola. Saskia en Marloes zitten ernaast alsof ze het vandaag nog op willen zien komen. Dat zou leuk zijn , maar het duurt toch nog even.


Dit weekend was er alweer zonder ophouden stralende zon. Dat is wel  leuk, maar ik kijk het weerbericht nu toch een beetje anders aan: het moet ook wel af en toe even regenen, goed voor het gewas!

1 opmerking:

  1. Hartstikke leuk stukje Britt. Heerlijk dat het nu echt is begonnen!
    Groetjes Helen

    BeantwoordenVerwijderen